Kombucha rozhodně není nějakým vynálezem této doby. Ale díky sociálním sítím, zejména Tik toku, vzrostl za poslední měsíce zájem o ni, a to dost rapidně. Co to ale přesně kombucha je? Proč je tak oblíbená a je pro nás opravdu tak dobrá, jak všichni tvrdí? Kombucha je vlastně čaj, který je fermentovaný. Fermentace je proces, při kterém se látky mění na jednodušší, pomocí mikrobiálních enzymů. Takovým způsobem se vyrábí například kefír nebo tvaroh. Výsledná kombucha je pak perlivá, a má opravdu intenzivní chuť. Její chuť je jemně nakyslá a zároveň mírně nasládlá. Nutno říct, že ta chuť nevyhovuje každému, ale pokud si na ni zvyknete, tak třeba vychlazená kombucha je opravdu vynikající.
Z čeho se kombucha skládá? Základem pro ni je černý čaj nebo zelený čaj. Výborná kombucha je například ze zeleného čaje Sencha. Poté se přidá cukr nebo slazená ovocná šťáva. To z toho důvodu, aby se měli kvasinky při procesu fermentace čím krmit. Nakonec se přidá voda a také kvasinky, které zajistí proces fermentace. Kombucha je doporučena k zařazení do vašeho pitného režimu. Jak často? To nikdo přesně neříká. Pokud si ale dáte sklenici kombuchy denně, rozhodně vám to nebude na škodu, ale spíše k užitku. Asi byste to neměli přehánět a vypít několik litrů denně, ale několik skleniček je určitě v pořádku. Doporučení pít kombuchu přišlo zejména kvůli jejím výhodám, které našemu tělu dá.
Jednou z výhod je třeba to, že je velmi hydratační. Proto se kombucha doporučuje pít během horkých dní. Vychlazená právě z lednice vás skvěle osvěží. Dokáže také díky probiotikům, které obsahuje, zlepšit zdraví vašich střev a usnadnit vaše vyprazdňování. Její účinky také závisí na tom, z jakého čaje je vyrobená. Pokud ze zeleného čaje, bude plná antioxidantů a zrychlovat váš metabolismus. Kombucha z černého čaje může zase působit proti úzkostem a zlepšit vaši pozornost.